Minicursus bodemkunde tijdens tweede bijeenkomst Natuurlijk! Vleesvee

De tweede bijeenkomst van de cursus Natuurlijk! Vleesvee stond in het teken van het thema bodem. Paul van Melick, Jos Raedts en Guido Schriever van het Bodemteam Limburg gaven maandag 11 december een minicursus.

De vleesveehouders kregen uitleg over nutriënten in de bodem en een stukje veranderende wetgeving rondom nutriënten.

Gras
Ook ging het drietal in op het plantje ‘gras’ dat veel complexer is dan iedereen wil geloven. Het draaide om de vraag: hoe groeit dat bovengrond en ondergronds? Verder was er een demo van een veehouder die anders is gaan bemesten.

Grondmonsteranalyse
De deelnemers hebben allemaal eerder een uitgebreid grondmonster laten nemen op hun eigen perceel. Nu hebben ze de opdracht gekregen om een bemestingsplan te maken aan de hand van de eigen grondmonsteranalyse. Ook hebben ze een aanbod gekregen om op hun eigen bedrijf aan de slag te gaan met ondersteuning van een BodemUP coach.

Tijdens dit project gaat een groep vleesveehouders de komende twee jaar actief aan de slag met het thema natuurinclusieve landbouw. Daarmee kunnen ze hun bedrijfsvoering verduurzamen, het verdienmodel verbeteren en de onderlinge samenwerking bevorderen.

Dit project maakt onderdeel uit van het plan Natuurinclusieve Landbouw Limburg. Dit is een initiatief van de ‘coalitie voor nieuw perspectief’, waarin de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB), Stichting Natuurinclusieve Landbouw, BioLogisch Limburg, Coöperatie Natuurrijk Limburg, Stichting Natuur en Milieufederatie Limburg, provincie Limburg, Wageningen University & Research, HAS Hogeschool en Waterschap Limburg deelnemen.

Meer informatie over het project is hier te vinden.

 

Neem contact met ons op

Heeft u nog vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact met ons op of stuur ons een bericht, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×