Het voeren van wilgenbladeren aan runderen op grasland kan een opmerkelijk effect hebben op de uitstoot van broeikasgassen vanuit de bodem. Volgens Nieuwe Oogst, die bericht over recent wetenschappelijk onderzoek, leidt deze voedermaatregel tot een reductie van lachgasemissies uit de bodem met maar liefst 81 procent.
Het effect komt voort uit een ander stikstofmetabolisme in de dieren. Waar normaal gesproken stikstof via de urine als het vluchtige ureum wordt uitgescheiden, gebeurt dit bij met wilgen gevoerde runderen grotendeels als hippuurzuur. Hippuurzuur remt de activiteit van bodemorganismen die verantwoordelijk zijn voor de omzetting van stikstof in lachgas, een krachtig broeikasgas.
Het onderzoek werd uitgevoerd door het Forschungsinstitut für Nutztierbiologie (FBN) in Duitsland in samenwerking met Oostenrijkse wetenschappers, en is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Agriculture, Ecosystems and Environment’. De studie werd gedaan met acht gespeende Holsteinkalveren, verdeeld over twee groepen. De ene groep kreeg krachtvoer en luzernehooi, de andere krachtvoer en wilgenblad.
Uit de resultaten bleek dat de wilgengroep meer dan twee keer zoveel hippuurzuur in de urine had: 17 procent van de stikstof werd in deze vorm uitgescheiden, tegenover 7,8 procent in de controlegroep. Daarnaast bevatte de urine van de wilgengroep minder ureum en meer fenolzuren en salicylaat, stoffen die vermoedelijk ook bijdragen aan de verminderde emissie.
De gevolgen voor de bodem zijn significant. In proefbodems leidde de urine van de met wilgen gevoerde dieren tot 14 procent minder ammoniakvorming en 81 procent minder lachgasuitstoot. Wanneer deze aanpak breed wordt toegepast in graslanden met vergelijkbare klimaatomstandigheden als in Duitsland en Oostenrijk, zou dit een aanzienlijke bijdrage kunnen leveren aan de reductie van landbouwgerelateerde emissies: tot 50 kiloton minder ammoniakstikstof en 89 kiloton minder lachgasstikstof per jaar (ten opzichte van 2021).
Voor de natuurinclusieve landbouw in Limburg zijn dit interessante inzichten. Het benutten van natuurlijke eigenschappen van wilgen past bij een circulaire en ecologische veehouderij. Tegelijkertijd biedt het concrete aanknopingspunten voor het terugdringen van milieubelasting, zonder ingrijpende technische maatregelen.