‘Veel wormen in de zandgrond grootste voldoening’

Inwoners en gemeentes zijn blij als ze ervan af zijn: een hoop bladeren. Maar akkerbouwer Eric de Loo uit Sint Joost wil ze juist dolgraag hebben. Van 200 ton bladeren uit eigen gemeente heeft hij  bokashi gemaakt. Die hoop werd donderdag 25 mei uitgereden op 10 hectare grond.

Inwoners en gemeentes zijn blij als ze ervan af zijn: een hoop bladeren. Maar akkerbouwer Eric de Loo uit Sint Joost wil ze juist dolgraag hebben. Van 200 ton bladeren uit eigen gemeente heeft hij  bokashi gemaakt. Die hoop werd donderdag 25 mei uitgereden op 10 hectare grond.

Op een ander perceel van 4 hectare is een bokashihoop van gras over het land verspreid. Dit gebeurt voor het tweede jaar. De akkerbouwer, die asperges, prei, kool en suikerbiet heeft, doet vanaf het begin mee aan een pilot. In Limburg zijn er vier pilots met bokashi en zijn er zo’n 20 hopen met gefermenteerd organisch materiaal te vinden.

Laaiend enthousiast
Zoals bij elke pilot speelt de vraag: doet het wat ervan verwacht/gehoopt wordt? De Loo is laaiend enthousiast over de werking van bokashi. ‘De eerste twee jaren vallen de resultaten 200 procent mee, net als beleving.’ De bladeren komen uit de gemeente Echt-Susteren. De gemeente voerde deze voorheen altijd af als afval. Dat zorgde voor verontwaardiging bij De Loo. ‘Je kunt er veel meer mee.’ Maar tussen die hoop bladeren bevindt zich ook afval. Gedurende de pilot wordt gezocht hoe dit voorkomen kan worden.

Het is namelijk belangrijk dat er geen verontreiniging in de hoop zit. ‘We moeten het afval er tussenuit halen. Hoe meer organische stof er is, hoe beter water wordt vastgehouden en de grond beter functioneert. Dat is de basis van het verhaal. Ook moet er genoeg vocht zijn. Als je een beetje bokashi in de hand hebt dat uit elkaar valt, is het goed.’

Gelijkmatige lagen
De akkerbouwer geeft aan dat het niet gewoon een kuil maken is door bladeren erop te gooien. ‘We maken een kuil en daarna gelijkmatige lagen. Dan worden schelpen en kleimineralen toegevoegd. Het moet niet rotten, maar fermenteren. De energie (koolstof) blijft behouden. Je ziet het organisch stofgehalte in de bodem stijgen met 0,2 tot 0,3 procent per jaar.’ Bokashi draagt hier veel aan bij, maar goed bodembeheer in de gehele rotatie speelt hier een rol.

De Loo’s grootste voldoening? ‘Als ik veel wormen in onze zandgrond vind.’ Wormen zijn de indicator van een gezonde bodem. ‘Ik zie dit als een kans om te experimenteren. De eerste ervaringen zijn goed, maar na vijf jaar kun je pas een conclusie trekken. De overheid moet resultaten hebben. Met deze pilot en de onderbouwing heb je een verhaal dat handen en voeten krijgt.’

Positieve reacties
De omgeving reageert al positief. ‘Ik ben bezig met de natuur. Meer mensen zien dat.’ Wethouder Hub Meuwissen is ook enthousiast over deze methode. Hij kwam tijdens het uitrijden van de bokashi een kijkje nemen. Voorbijgangers konden de hoop dagelijks met eigen ogen zien. Langs het fietspad aan de Brachterzijde staat een bord. Daar staat op wat onder een groot stuk zeil bokashi zit – nu zat – en hoe het gebruikt wordt. Dat kunnen zomaar bladeren zijn uit de tuin van de voorbijgangers. En die zorgen nu voor een kringlooplandbouw.

Neem contact met ons op

Heeft u nog vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact met ons op of stuur ons een bericht, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×