Natuurinclusieve landbouw in Limburg: ‘Kan op meerdere manieren’

In Limburg kan op meerdere manieren een stukje natuurinclusieve landbouw worden toegevoegd aan het bedrijf. Dat denkt Geert Rutten die samen met zijn ouders een zoogkoeienhouderij met Limousin runderen in Wijlre bestiert.

In een video van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) vertelt de jonge boer over zijn ervaringen met natuurinclusieve landbouw.

Omgevormd tot natuur
De familie Rutten heeft ruim 200 runderen in combinatie met natuurbeheer. “We zitten hier in het Geuldal, een gebied waar relatief veel aandacht is voor natuur. We hebben een stukje van onze eigen gronden omgevormd tot natuur”, vertelt de 25-jarige Geert. Verder strooien ze geen kunstmest, passen ze geen gewasbescherming toe en houden ze een maximum aantal koeien per hectare.

Eigen land halen
De laatste jaren proberen de koeienboeren een beetje aan te sturen op natuurinclusieve landbouw. “We proberen zoveel mogelijk van eigen land te halen. Dus we telen voederbieten, eigen granen die we dan pletten en voeren aan ons eigen vee. Luzerne, snijmais en dan in combinatie met ons gras krijgen we eigenlijk voor bijna 100 procent ons eigen rantsoen voor elkaar.” Ook merken ze dat het voeren van eigen voerderbieten nog een voordeel heeft. “Je ziet het in de vruchtbaarheid van onze koeien terug. En dat is wel een positieve ervaring voor ons bedrijf.”

Bekijk hier wat Geert Rutten vertelt over natuurinclusieve landbouw:

Benieuwd naar hoe andere jonge boeren van NAJK bezig zijn met natuurinclusieve landbouw? Bekijk hier het filmpje.

Neem contact met ons op

Heeft u nog vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact met ons op of stuur ons een bericht, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×