LTO spreekt bij Tweede Kamer over verdienvermogen boeren en tuinders

Donderdag 17 maart organiseerde de Tweede Kamer een rondetafelgesprek over het verdienmodel van agrarische ondernemers. Belangenorganisaties, onderzoeksinstellingen, financiële deskundigen en het bedrijfsleven schoven aan om dit belangrijke onderwerp toe te lichten. Voorzitter Sjaak van der Tak sprak in namens LTO Nederland. 

Van der Tak: ‘Boeren en tuinders hebben al decennia te maken met gelijkblijvende opbrengstprijzen en stijgende kosten. Ze moeten keuzes gaan maken welke koers ze gaan nemen. De één kiest voor de wereldmarkt, de ander voor een niche, een derde voor een gesloten keten en een vierde weer voor natuurinclusief. Dit maakt het lastig te spreken over ‘de Nederlandse boer’. Er is een grote en groeiende diversiteit aan bedrijven, elk met eigen verdienmodel.’

Inkomen op peil

Het inkomen kan alleen op peil kan blijven als óf de markt meer gaat betalen voor de extra inspanningen óf dat de maatschappij meer gaat betalen voor maatschappelijke diensten. In de praktijk blijkt de ruimte voor ontwikkeling van verdienmodellen beperkt. Want agrarische ondernemers hebben een ondergeschikte positie in de zeggenschap over marges in de keten. Meerdere insprekers benadrukten dat er bindende ketensamenwerking nodig is.

Van der Tak: ‘LTO heeft daarin ook zelf de handschoen opgepakt om het verdienvermogen te versterken. Met het project Waardecreatie in Ketens werken supermarkten, verwerkers en boeren en tuinders samen aan het uitbouwen van ketens. Inmiddels zitten wij om tafel met alle supermarkten voor afspraken. Bijvoorbeeld met weidegangmelk, een goede prijs voor vrije uitloop eieren en langdurige contracten bij duurzaamheidseisen’.

De overheid moet een actieve rol pakken in het aanjagen van innovatie, stimuleren van kennis en de nodige fiscale knelpunten beslechten. Daarnaast ligt er bij de Tweede Kamer het verzoek het wetsvoorstel Ruimte voor duurzaamheidsinitiatieven op te pakken. Dit moet ruimte geven in mededinging zodat er sectorbrede initiatieven kunnen komen om verduurzaming door te rekenen in de prijs.

Bekijk de inbreng van LTO Nederland voorzitter Sjaak van der Tak.

Lees het position paper van LTO Nederland.

Neem contact met ons op

Heeft u nog vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact met ons op of stuur ons een bericht, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×