Limburg draagt bij aan natuurinclusieve landbouw

Provincie Limburg maakt één miljoen euro vrij voor natuurinclusieve landbouw. Dat maakte gedeputeerde Lia Roefs vandaag bekend op het jaarlijkse symposium ‘Limburgers bijeen voor bijen’ op Kasteel Limbricht in Sittard-Geleen. Natuurinclusieve landbouw is een manier van agrarisch ondernemen waarbij extra aandacht is voor de natuur en die een positief effect heeft op biodiversiteit.

Zolang er vanuit de Rijksoverheid geen financiële middelen beschikbaar zijn, komt de transitie naar meer omgevingsbewust agrarisch ondernemen volgens Roefs moeizaam op gang. Daarom kiest ze er nu voor alvast een zogenoemd overbruggingsvoorschot van één miljoen euro toe te kennen. “Voor de landbouwtransitie en de rol van natuurinclusieve landbouw hierin komen straks wel degelijk Rijksmiddelen beschikbaar”, stelt gedeputeerde Roefs. “Maar dit is niet de tijd om op onze handen te gaan zitten. De landbouw is volop in ontwikkeling en staat, helemaal de afgelopen weken, in het middelpunt van de belangstelling.”

Met het beschikbare geld wordt onder meer  gewerkt aan de invoering van een biodiversiteitsmonitor, kunnen pilotprojecten en zogeheten ‘inspiratiebedrijven’ geholpen worden, is er ruimte voor coaching en begeleiding voor bedrijven die willen omschakelen. Ook wordt een start gemaakt met het opzetten van een (bodem-) kennisplatform en een provinciaal Landbouwloket.

Gezamenlijk uitvoeringsprogramma
Het uitvoeringsprogramma is opgesteld door de provincie zelf, Waterschap Limburg, de Limburgse Land- en Tuinbouwbond, Natuurrijk Limburg, de Natuur- en Milieufederatie Limburg, BioLogisch Limburg, Wageningen University & Research en HAS Hogeschool. De uitvoering is in handen van Natuurinclusieve Landbouw Limburg.

Vicevoorzitter van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond Thijs Rompelberg is blij met de toezegging van de Provincie Limburg. “Om onze provincie leefbaar en beleefbaar te houden, moeten we gezamenlijk op zoek naar een integrale, gebiedsgerichte aanpak die van onderop gedragen wordt’, stelt Rompelberg. “Boeren en tuinders spelen hierin een cruciale rol en dat betekent dat er perspectief moet zijn voor deze groep ondernemers. Op deze manier kunnen we agrariërs die kansen zien in natuurinclusieve landbouw helpen die te benutten.”

Op de foto v.l.n.r.: Ton Hermanussen (directeur Natuur en Milieufederatie Limburg), Jac Verbeek (bestuurslid BioLogisch Limburg), gedeputeerde Lia Roefs, Harm Kossen (Natuurrijk Limburg), Thijs Rompelberg (vicevoorzitter LLTB) en Chrit Wolfhagen (bestuurslid Waterschap Limburg).

Bekijk hieronder een sfeerimpressie van de bijeenkomst en het fotoalbum.

Neem contact met ons op

Heeft u nog vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact met ons op of stuur ons een bericht, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×