Advies: zo min mogelijk stikstofbemesting na eerste snede grasklaver en kruidenrijk grasland

Nu de tweede snede van grasklaver en kruidenrijk grasland eraan komt, is het van belang om na de eerste snede zo min mogelijk te bemesten met stikstof. Dat draagt bij om aan de handhaving van een goed klaver- en kruidenaandeel en het optimaal de stikstofbinding uit de lucht te benutten.

Dat schrijft Verantwoorde Veehouderij. Volgens het platform is dat vooral belangrijk in het vestigingsjaar na inzaai. Dan moeten de klaver en kruiden zich nog ontwikkelen en speelt de concurrentie van het gras mee.

Optimale binding
Voor een optimale binding van stikstof uit de lucht moet er het liefst 30 tot 40 procent klaver in het mengsel staan. Verder moet er niet te veel stikstof in de bodem zitten uit de stikstoflevering en bemesting. Als er te veel stikstof bemest wordt, kan het aandeel klaver en kruiden sterk afnemen door de concurrentie van het gras. Daarom wordt zo min mogelijk stikstof geadviseerd na de eerste snede. Vanaf de tweede snede moet de stikstofvoorziening uit de klaver komen.

Lees hier meer over de lage stikstofbemesting.

Neem contact met ons op

Heeft u nog vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact met ons op of stuur ons een bericht, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×