Minister Wiersma stuurde vorige week een brief aan de Tweede Kamer over de uitwerking van haar plannen voor het agrarisch natuurbeheer (ANB). In november vorig jaar kondigde zij aan voor een ambitieuze uitbreiding van het ANB structureel jaarlijks 500 miljoen euro beschikbaar te zullen maken. De uitwerking hiervan wordt echter nog steeds niet concreet. Wel lijkt er nu pas op de plaats te worden gemaakt, omdat in de plannen zowel de ambitie als het budget omlaag zijn gebracht. LTO benadrukt dat een doelmatige, structurele en financieel aantrekkelijke inzet nodig is om de versterking van agrarisch natuurbeheer door boeren en tuinders ook daadwerkelijk te realiseren.
Vorig jaar maakte de minister de eerste contouren voor het nieuwe stelsel voor ANB duidelijk: een ambitieus pakket om agrarisch natuurbeheer uit te breiden naar 280.000 ha in 2032, met het ANLb als belangrijk subsidie-instrument. In de update is deze ambitie vooralsnog teruggebracht naar 195.000 hectare in 2030, die de minister wil realiseren met 200 miljoen euro structurele middelen per jaar. Of het overige deel van de 500 miljoen euro ook nog wordt toegekend, en hoe dit dan wordt verdeeld blijft vooralsnog onduidelijk.
Belonen in plaats van vergoeden
In haar update gaat de minister uit van ‘kostendekkende vergoedingen’, die langjarig gezekerd moeten worden. LTO pleit al langer om het agrarisch natuurbeheer uit de sfeer van de (onkosten)vergoedingen te halen, en in te zetten op beloning die gepaard moet gaan met de mogelijkheid van langjarige contracten. Alleen dan komt er voldoende investeringsperspectief voor ondernemers. Een onkostenvergoeding biedt agrariërs geen concurrerend verdienmodel, waardoor ANB bedrijfseconomisch gezien onvoldoende interessant is en zal blijven.
Focus
De minister wil zich in eerste instantie concentreren op een aantal gebieden om de ANB-middelen zo efficiënt mogelijk in te zetten. Dat is effectiever dan een verspreide inzet over álle gebieden en voor meerdere doelen. Deze koers sluit aan bij de inzet van LTO om keuzes te maken (niet alles kan overal). Echter kunnen akkerbouwbedrijven nagenoeg geen gebruikmaken van de regelingen. Dat is wat LTO betreft een gemiste kans, omdat veel akkerbouwbedrijven klaarstaan om aan de gang te gaan met ANB en zo ook bij te dragen aan doelen die uit internationale beschermingsafspraken voortvloeien.
Dit is een bericht van LTO Nederland